AVATAR:ULTIMUL STĂPÂNITOR AL AERULUI-Recenzie serial


AVATAR:ULTIMUL STĂPÂNITOR AL AERULUI-Recenzie serial



Avatar ultimul stăpânitor al aerului este un serial animat american creat de Bryan Konietzko şi Dante DiMartino. Cele trei sezoane ale sale încă sunt difuzate pe Nikelodeon, primul episod al acestui serial apărând în 2005, iar ultimul în 2008, în prezent fiind mai vechi de un deceniu. În afară de formatul învechit de 4:3 nu sunt multe lucruri care ar da de gol acest lucru.
Cu toate că este un serial ce se adresează copiilor, firului narativ nu-i lipseşte complexitatea. Acţiunea se desfăşoară gradat, oferă privitorilor timp să se acomodeze cu universul prezentat, ce este clădid cărămidă cu cărămidă. Naraţiunea se maturizează odată cu protagoniştii, ajungând să prezinte una dintre cele mai bune "poveşti de renaștere" în isoria serialelor TV.
Universul Avatarului este trasat în linii mari, dar clare, chiar din momentul în care începe să ruleze intro-ul și oferă suficiente informaţii ca cei ce se uită să poată să inţeleagă evenimentele ce urmează, cât şi o bază pe care să se poată construi o lume cu o mulţime de straturi şi cu o istorie solidă.
,,Apă, pământ, foc, aer. De mult cele patru naţiuni trăiau împreună în armoinie, dar totul s-a schimbat când poporul focului a pornit războiul. Doar avatarul, maiestrul celor patru elemente îi putea opri, dar când era mai multă nevoie de el, a disparut. După 100 de ani eu şi fratele meu l-am descoperit pe noul Avatar. Un stăpân al aerului numit Aang. Deşi este un foarte bun stăpân al aerului, mai are multe de învăţat înainte să poată salva pe cineva. Dar, eu cred, că Aang poate salva lumea’’
Lumea ultimului Avatar este divizată în patru naţiuni Apă, Pământ, Foc, Aer. Poporul fiecărui element are un anumit număr de stăpânitori al acelui element, acestia au abilitatea de a manipula elementul respectiv printr-o formă de arte marţiale.
Aceste naţiuni convieţuiau în pace, ghidaţi de un puternic stăpânitor al tuturor celor patru eleemente: Avatarul. De fiecare dată când acesta moare, el sau ea se reîncarnează într-un nou stăpânitor ce trebuie să se antreneze pentru a deveni noul avatar.
Cu un secol în urmă avatarul a dispărut, acest lucru i-a oferit poporului focului prilejul perfect pentru a porni un război împotriva celorlalte naţiuni. Aceştia au reuşit să extermine poporul aerului, stiind că acolo urma să se nască următorul Avatar, la fel şi o mare parte din cel al apei de sud. Naţiunea pământului a reuşit să rămână în picioare, la fel ca şi poporul apei de nord ce a rămas baricadat în spatele gheţii. 
Momentul declanşării acţiunii este acela când Katara şi Sokka, doi copii din tribul de sud al apei, îl găsesc pe noul Avatar, un tânăr stăpân al aerului numit Aang, îngheţat într-un iceberg şi îşi propun să plece într-o călătorie pentru a readuce pacea. La scurt timp au de-a face cu Zuko, antagonistul acestui serial, prinţul Poporului Focului ce a fost exilat, şi crede că singurul mod de a-şi recăpăta onoarea este capturarea avatarului.


Sokka şi Katara

Fiecare sezon este construit în jurul învăţării lui Aang a unui nou element.
Toate aceste înformaţii sunt uşor de urmărit deoarece privitorul le descoperă odată cu protagonistul. Din cauză că Aang şi-a petrecut ultimii 100 de ani îngheţat a ratat eveniimente importante desfăşurate pe parcursul lor, cum ar fii dispariţia Naţiunii Aerului, ce îl face pe Aang ultimul stăpânitor al acestui elemen în viaţă.


Avatar Aang

Majoritatea poveştilor cu copii tind să-i surprindă pe aceştia în procesul de maturizare. Firul narativ al acestui serial se întinde pe parcursul unui singur an, dar audienţa sa va fi cu trei ani mai mare la sfărşitul ultimului sezon, astfel pe parcursul serialului, pentru a fi la fel de captivant, avem parte de o dezvoltare atât la nivelul personajelor cât şi a complexităţii poveştii.
Primul sezon menţine temele abordate, cât şi complexitatea istoriei războiului sub anumite limite, pe când cel de-al doilea sezon abordează teme mai provocatoare precum suferinţa şi eşecul. În puctul în care începe sezonul trei aerul copilăresc şi naiv al primului sezon este lăsat în urmă, bătălia finală ce va decide soarta întregii lumi fiind din ce în ce mai aproape.
Cu tote acestea, serialului nu-i lipsesc elementele comice, acestea fiind aduse adesea de Soka, fratele mai mare al Katarei, cât şi de cele două animale ce-i însoţesc pe tinerii protagonişti, Appa, un bizon zburător, şi Momo, un lemurian.


Momo şi Appa

Acest serial reuşeşte să incorporeze în firul narativ anumite teme relevante şi tematici filozofice prin intermediul interacţiunii dintre personaje, cât şi prin conflictul interior al Katarei în legătură cu poporul focului şi moartea mamei ei, cel al lui Soka ce trebuie să accepte că este un om normal într-o lume a elementelor fantastice, cel al lui Toph ce trebuie să înveţe că sunt momente când poate să lase garda jos, cel al lui Aang ce trebuie să-şi depăşească condiţia actuală şi să-şi adune puterile pentru cea mai mare bătălie a vieţi lui şi cel al prinţului Zuko, cel mai spectaculos dintre toate, când acesta trebuie să lase trecutul în urmă şi să se redescopere cu adevărat.


Zuko şi unchiul său, Iroh

Odată ce eşti alături de aceste personaje în cele mai dificile şi complicate momente ale vieţii lor este greu să nu capeţi un oarecare ataşament faţă de ele.
De asemenea acest serial este bogat în acţiune, bătăliile prezentate fiind de-a dreptul spectaculoase. O altă dovadă a efortului şi a meticulozităţi cu care a fost creat acest serial este reprezentată de stilurile de luptă abordate. Fiecare stăpănire a unui element are miscări specifice inspirate dintr-un stil diferit de arte marţiale.


Lupta dintre Zuko şi sora lui, Azula

În momentul de faţă nu cred că există vreun desen animat mai bun ca acesta, povestea este simplă, dar spectaculoasă, iar personajele sunt complexe, fiind usor să te regăseşti în ele la orice vârstă. 

"Avatar: ultimul stăpânitor al aerului" este usor de îndragit de copii, dar cred că se apropie mai mult de inimile adulţilor, aceştia fiind mai capabili să înţeleagă întru-totul temele abordate. Am revăzut de curând acest serial, datorită faptului că cei de la Netflix au anunţat că vor face o nouă variantă live-action a serialului ( să sperăm că mai buna decât filmul din 2010, care este de-a dreptul prost, dar vom vorbi altă data despre el) şi pot spune că am savurat fiecare clipă a fiecărui episod şi am răs la fiecare glumă de parcă nu le mai văzusem până atunci.
nota: 5/5

Comentarii

Trimiteți un comentariu