DUNE-Recenzie carte


DUNE-RECENZIE




Este greu de crezut că au trecut mai mult de 50 de ani de la apariția romanului “Dune”, primul roman din saga Dune, scris de Frank Herbert și publicat în 1965, având în vedere că acest titlu este în continuare menționat frecvent și în ziua de astăzi, reprezentând pentru mulți cititori și critici literari cel mai bun roman SF al tuturor timpurilor, influențele lăsate în urma sa resimțindu-se în multe alte opere ce l-au succedat.
 Anul acesta a fost anunțată lansarea unei noi adaptări cinematografice a carții care își va face simțită prezența în cinemotografe la sfârșitul anului 2020 și va da ocazia unor noi generații să se familiarizeze cu acest clasic al SF-ului.
Cum a observat și David Itzkoff, un jurnalist și autor american, un lucru greu de înțeles despre un roman de statura acestuia, ce s-a vândut in peste 12 milioane de exemplare în intreaga lume, fiind unul dintre cele mai bine vândute romane ale acestui gen literar, este că nu a ajuns la fel de „mainstream” în cultura populară ca „The Lord of the Rings” sau „Star Wars”. Poate din cauza filmului din 1984 regizat de David Lynch, care nu a reprezentat un dezastru major doar pe plan financiar, dar și în raport cu modul în care a fost primit de public, cu toate ca distribuția părea promițătoare. Pe de altă parte, eu consider că noul film are toate șansele să schimbe acest lucru.
      Pe scurt, această carte prezintă o serie de întâmplări petrecute într-un viitor postapocaliptic îndepărtat în care casele nobile, ale unei societăți bizantine interstelare conduc diferite planete. 
Familiei Atreides îi este oferită sarcina de a guverna planeta Arrakis, in defavoarea rivalilor acesteia, reprezentați de casa Harkonnen.
Arrakis, o planeta deșertică, este singura sursă cunoscută , producătoare de „melanj”, o substanță, echivalent al petrolului, sau pentru strămoșii noștri, al sării, având pe lângă utilizările celor două și multe altele, precum prelungirea vieții, reprezentând obiectul cel mai de preț al omenirii.
      Evident că nu este ușor de procurat, pe lângă faptul că exista doar într-o zonă izolată, trebuie să treci mai întâi de măreții viermi de nisip pentru a o obține, aceștia fiind cei care o produc.
 Dune este, cu ușurință, cea mai complexă carte citită de mine vreodată, având atât referințe politice cât și religioase, Herbert utilizând acest univers futuristic pentru a reprezenta, și a critica în unele cazuri, într-un mod subtil, părțile bune, cât și cele rele ale naturii umane.
       Protagonistul, Paul Atreides, este suprins în timpul procesului său de maturizare, drumul, călătoria îndelungată și provocările la care este supus, transformând băiatul de 15 ani într-un adevarat om. Această aventura poate fi privită odată ca progresul pozitiv, uimitor, al personajului principal care va primi, mai târziu, o venerare excesivă, lucru care modifică circumstanțele desfășurării acțiunii. Tot acest proces este observat îndeaproape de doamna Jessica, mama lui Paul, ce îl însoțește pe parcursul întregului roman.
Ea face parte din organizația de surori „Bene Gesserit” care încearcă de generații întregi să obțina pe cineva cu capacitațile lui Paul, cu toate astea, la un moment dat, aceasta începe să fie îngrijorata în privința schimbărilor majore la care ia parte propriul ei fiu, și unde ar putea duce acestea.
      Baronul Harkonnean întruchipeaza personajul negativ, fiind viclean, însetat de putere, un antagonist construit dupa un tipar clasic. Conspirația sa împotriva familiei Atreides, reprezentând debutul evoluției lui Paul, și intriga cărții.
       Alegerea autorului de a ieși din tiparul obișnuit al SF-ului este de-a dreptul ingenioasă. Spre deosebire de majoritatea genului literar care portretizează un viitor al tehnologiei cât mai avansate, Frank Herbert alege o alta abordare a subiectului, el bazându-se pe evoluția capacităților omenești
      O reprezentare a acestei evoluți sunt „mentații”, oameni antrenați mintal sa atingă capacitătile unor super-computere, sau membrele organizației „Bene Gesserit”, care au un control deosebit asupra propriilor lor corpuri, putând să-și disipe frica instantaneu sau să neutralizeze otrăvuri ingerate. Cu toate acestea, universul „Dune” nu este întru totul lipsit de tehnologie, pe parcursul poveștii făcându-și aparitia diferite nave spatiale și alte instrumente ce le ușurează viața.
      Aceasta carte datorită complexității, cât și a mărimii nu este extrem de ușor de parcurs pentru cititorul obișnuit. Universul creat de Frank Herbert este pe cât de dens pe atât de inteligent conceput și este nevoie de atenție pentru a înțelege fiecare parte.          
     După părerea mea, nu este o carte care să pună foarte mult accentul pe acțiune, ci pe întamplări, și mai mult pe complexitatea și psihologia din spatele fiecărui eveniment, acestea desfășurându-se relativ încet.
     Jargonul prezent in carte este la fel de complex ca și povestea, aceasta venind cu un dicționar dedicat libajului specific al universului creat de autor. Odata ce te obișnuiești cu termenii aleși de acesta, te așteaptă o călătorie în profunzimea genului literar SF.
     Cu toate că m-a impresionat din multe puncte de vedere, poate din cauza complexitații acesteia sau poate din cauza neatenției mele, au fost momente în care pur și simplu pierdeam un pic șirul ideilor sau uitam numele anumitor personaje, astfel când își făceau din nou apariția eram puțin depașita de situație.
      Totodată, relația dintre protagonist și viitoarea iubită nu a fost foarte bine conturată, venind după parerea mea, într-un mod puțin nenatural, dar acest detaliu poate să se dotoreze faptului că în SF nu prea predomină romantismul.
       Aș mai avea de adăugat și faptul ca aceasta carte nu se bazează foarte mult pe dezoltarea personajelor și a relațiilor dintre aceastea și mai mult pe societate ca un întreg și problemele ei, astfel ,în carte, nu a fost prezent niciun personaj cu care să pot empatiza neapărat. 

       Frank Herbert inovează și captivează cititorii în timp ce sapă în adâncurile integrității umane .
      Dacă ești un fan al fanteziei sau al SF-ului ar trebui să citești această carte la un moment dat.

nota: 4/5

Comentarii

Trimiteți un comentariu