PACIENTA TĂCUTĂ-Recenzie carte


Pacienta Tăcută-Recenzie carte


,,Pacienta Tăcută’’ de Alex Michaelides este un roman publicat în ziua de 5 februarie 2019, ce s-a făcut remarcat fiind ,,#1 New York Times bestseller’’ şi câştigând 2 premii ,,Goodreads Choice Awards’’ în același an. 
Alex Michaelides era deja cunoscut datorită succesului său ca scenarist pentru filmele ,,The Devil You Know’’-2013 şi ,,The Con is On’’-2018, reuşind să transpună misterul şi suspansul caracteristic lui în acest roman cu care a şi debutat ca scriitor.
,,Pacienta Tăcută’’ este o poveste şocantă ce combină elemente ale mitologiei greceşti, psihologie, crimă şi mister, care formează diferite indicii pe care cititorul va fi din ce în ce mai tentat să le culeagă pe măsură ce avansează firul narativ.
Acţiunea debutează în momentul în care Theo Faber obţine job-ul de psihoterapeut la ,,The Grove’’,o unitate psihiatrică de înaltă securitate situată în Nordul Londrei unde se afla Alicia Berenson. 
Alicia părea să ducă o viaţă împlinită atât pe plan financiar, fiind o pictoriță de success, cât şi emoțional împlinind 7 ani de la căsătoria sa cu un faimos fotograf cu care împărţea o casă situată într-o zonă respectabilă a Londrei. Până când într-o seară după ce soțul ei a ajuns acasă, Alicia l-a împuşcat de 5 ori în cap, ca apoi să rămână complet tăcută. În urma procesului, pe parcursul căruia a refuzat în continuare să vorbească, a ajuns să fie internată la ,,The Grove’’
Theo este determinat să o facă pe noua sa pacientă să vorbească. 
Astfel, începe o serie de evenimente ce ne sunt prezentate atât din perspectiva psihoterapeutului, cât şi din cea a pacientei prin  intermediul fragmentelor jurnalului acesteia ce ar trebui să ne ofere răspunsul la întrebările pe care ni le punem cu toţii: De ce nu vorbeşte Alicia? Chiar ea a comis crima?
Pe lângă misterul întâmplărilor ce înconjoară moartea lui Gabriel Berenson, cartea prezintă şi anumite aspect ale vieţii lui Theo, precum relaţia acestuia cu soţia sa, cât şi de unde provine determinarea sa pentru a o ajuta pe Alicia, ce la momentul respectiv era considerată o cauză pierdută.
Multe personaje episodice îşi fac apariţia, cu rolul de a susține firul narativ și avansul  investigaţiei lui Theo, cititorul ajungând să descopere adevărul gradat, strat după strat.
Michaelides utilizează metaforic mitologia greacă, inspirându-se din tragedia Alcestei ce s-a sacrificat pentru aş salva soţul, fiind readusă la viaţă de Hercule, dar rămânând tăcută după aceea, lucru ce poate schimba perspectiva cititorului asupra faptelor întâmplate. Cu toate că Alicia nu comunică pe parcursul cărţi, jurnalul, cât şi picturile sale o fac pe aceasta o persoană destul de prezentă în rezolvarea misterului. 
Premisa întâmplărilor te atrage de la început, fiind foarte captivantă iar modul în care Michaelides a scris această carte te face să vrei să afli adevărul. 
Acestea fiind spuse finalul este de-a dreptul surprinzător, iar punctul culminant este realizat în aşa fel încât cititorul este ţinut în ceaţă până la final, situaţia întregindu-se doar în ultimele momente.
Pentru majoritatea thriller-elelor sfârşitul este probabil cel mai important, şi chiar dacă, în opinia mea această carte se încadrează mai mult în categoria "mister", finalul este foarte bine realizat.
Cu toate că consider că romanul este suficient de interesant, nu pot să neg faptul ca în momentele în care firul narativ se îndepărta de cazul Aliciei, şi ajungea să se axeze pe viaţa personală a lui Theo, îmi pierdeam o parte din interes, chiar dacă și aceste detalii ajung în final să joace un rol important.
 Eram mai puţin interesată de protagonistul cărţii datorită faptului că nu-l favorizam neapărat, şi aş spune că în unele situaţii nu eram de acord cu modul în care acesta acţiona, chiar dacă cu cât numărul paginilor citite creşte înţelegi că probabil asta ar fii şi ideea.  Să citesc o carte căreia îi lipsește personajul cu care să empatizezi nu este lucrul meu preferat. 
De asemenea, chiar dacă Alicia părea o persoană agreabilă înainte să fie condamnată pentru crimă, lucru pe care îl aflăm datorită jurnalului acesteia, este greu să nu observi cât de nerealistic este modul în care aceste fragmente din jurnal sunt realizate. Întregi secvenţe de dialog, cât şi diferite descrieri detaliate îşi fac apariţia printre ,,însemnările Aliciei’’. 
Acestea fiind spuse, personajele sunt complexe şi pline de defecte, trăirile acestora sunt realiste, la fel ca şi segmentele din vieţile lor la care avem acces, părând cât se poate de umani.
Alex Michaelides este deja un veteran al scenariilor de film, astfel faptul că această carte va avea parte de o adaptare cinematografică nu ar trebuii să fie o supriză. Momentan filmul este în faza ,,de dezvoltare’’ ceea ce înseamnă că este relativ la început. Drepturile pentru acest film sunt în posesia companiei de producţie deţinută de Brad Pitt, ,,Plan B’’

În concluzie, eu recomand această carte pasionaţilor de mister și suspans, şi nu numai fiind captivantă şi uşor de citit. Sfârşitul şi modul în care totul se leagă la final sunt complet surprinzătoare. În continuare mai sunt momente în care mă gândesc la modul în care m-a uimit. Faptul că protagonistul nu a fost pe placul meu este un lucru subiectiv care ar trebui luat în calcul în cazul în care pentru tine este important să te regăseşti în personajele cărţilor citite de tine.
nota: 3.5 \ 5

Comentarii