VORBEŞTE CU MINE-Recenzie carte



Vorbeşte cu mine-Recenzie carte


  ,,Vorbeşte cu mine’’ este o carte a autoarei A. Stephanie, publicată în 2017.
Aceasta prezintă o poveste de dragoste relatată la persoana I din perspectivele celor doi protagonişti. Cititorul va face prima dată cunoştinţă cu Rebecca, sau cum i se spune adesea, Bex, o adolescentă de 17 ani ce preferă să se ascundă în spatele ţinutelor sale indecente şi machiajului strident, de a juca rolul inabordabilei, menţinându-şi grupul de prieteni restrâns până la sfârşiutul liceului pentru a evita interacţiunea cu restul colegilor pe cât mai mult posibil. Blake, sau ,,Indiferentul’’, este noul coleg a lui Bex, ce incearcă să abordeze o strategie asemănătoare acesteia, doar că dusă la următorul nivel refuzând să vorbească întru-totul.
Întâplător, cei doi ajung să petreacă timp împreună, la început comunicând doar prin intermediul mesajelor. Când ajung să vorbească faţă în faţă iese la iveală de ce au amânat acest lucru atât de mult.
Vorbind ,dar în acelaş timp încercând să nu dezvăluie prea mult despre propria persoană sau despre trecutul lor tumultos, ajung să creeze permanent o situaţie de conflict, evitând să-şi dea frâu liber propriului lor fel de a fii. Tot ce reuşesc să facă este să se provoace unul pe altul, apărând noi tensiuni cu fiecare cuvânt rostit, situaţie ce se manţine astfel până la final.
Emiah este sigurul prieten a lui Bex, şi este determinat să-i ţină pe cei doi la distanţă pentru a-şi apăra prietena. Acesta creează noi tensiuni ce se suprapun cu cele deja existente.
Blake, la fel ca şi Bex, poartă în spate povara unor întâmplări greu de îndurat ce i-au schimbat, care crează nişte circumstanţe ce trebuie depăşite ca această relaţie să ajungă în vreun punct, stagnând în principiu.
În timp, amăndoi realizează că ce îşi doresc cel mai mult e să fie împreună şi că pentru a reuşi nu trebuie să se lase copleşiţi de lucrurile prin care au trecut.
Am cumpărat această carte la scurt timp după ce am citit ,,Malakai’’, o altă creaţie a acestei autoare care m-a captivat suficient de mult încât să îi mai acord o şansă, astfel am decis să citesc ,,Vorebeşte cu mine’’.
Şi de această dată am găsit acelaş stil lejer de scriere uşor de parcurs, relaxant, perfect pentru o carte dedicată tinerilor.
O lectură ce a reuşit să-mi pună zămbetul pe buze de căteva ori, dar tot odată să mă şi sensibilizeze prin poveştile ce insoţeau cele două personaje amintite mai sus.
Şi restul participanţilor la acţiune, au parte de fundaluri poate chiar mai tragice, autoarea refuzând să ,,cruţe’’ pe cineva, lucru ce ar putea aduce un plus firului narativ, dar aici povestea acestor personaje secundare nu are ocazia să fie dezvoltată cum ar trebui, astfel o situaţie de-a dreptul gravă îşi pierde mult din profunzime. Execuţia lasă de dorit.
Începutul cărţii, pereioada de cunoaştere a celor doi mi-a plăcut cel mai mult fiind cea mai dulce parte a acestui reoman.
Ca şi celelalte romane ale lui A. Stephanie, şi acesta este o carte a wattpad-ului, lucru care nu este neapărat rău, dar în cazul acesta clişeele specifice acestei platforme se regăsesc din plin în această creaţie (băiatul rău, fata care nu este ca celelalte fete, mama alcoolică şi iubitul ei certat cu auitorităţile, etc). Fiind aşa multe şi fiind dezvoltate superficial, situaţiile nu sunt credibile, firul narativ fiind copleşit de acestea.
Certurile dintre Bex şi Blake sunt mult prea prosteşti, iscate din nimic, iar în spate ar trebui să aibă aceast înteles profund ce le lipseşte cu desăvârşire. Se simte de parcă doar cresc numărul de pagini. De asemenea, sunt repetitive, toate bazându-se cam pe aceleaşi pretexte.
Sunt momente când situaţia creată s-ar putea încadra într-un triunghi amoros format din Bex, Emiah şi Blake,din păcate Emiah ajunge să prezinte mai multă personalitate decât protagonistul evidenţiând cât de plat şi banal este construit acesta.
Firul narativ, de asemenea, lasă de dorit, mă aşteptam la un final cu un impact emotional mai mare, de asta avea nevoie povestea pentru a fi memorabilă. Nu am simţit că personajele au trecut printr-o schimbare semnificativă, sau că au învăţat din greşelile proprii, cartea nefiind foarte satisfăcătoare.
Se observă cu uşurinţă că această carte a fost scrisă şi publicată înainte de ,,Malakai’’, evoluţia autoarei fiind remarcabilă, construcţia firului narativ, cât şi cea a personajelor imbunătăţindu-se considerabil în cei doi ani dintre publicările acestor două opere.
În concluzie, nu o consider o carte rea,din păcate nu reuşeşte să se remarce în niciun fel. Nu ştiu dacă mi-o voi aminti peste mai mult de o lună. Este pur şi simplu o carte uşoară pentru adolescenţi ce probabil va reuşi să stârnească nişte trâiri la nivelul cititorului dar nimic special, cel puţin din punctul meu de vedere. Nu o pot categorisi ca mai mult decât o carte mediocră.
nota: 2/5

Poate vrei să citeşti şi:



Comentarii