HUNTERS OF DUNE-Recenzie carte




HUNTERS OF DUNE-Recenzie carte



Hunters of Dune” este prima dintre cele două cărți scrise de Brian Herbert si Kevin J. Anderson pentru a finaliza saga „Dune”, povestea originală scrisă de Frank Herbert.

Dezvăluirea de la sfârșitul cărții „Canonicatul Dunei” și moartea autorului un an mai târziu au avut mult timp nevoie de o continuare și o încheiere adecvată.

În anii ce au urmat fiul lui Herbert și Kevin J. Anderson, au colaborat pentru a scrie propria lor serie de cărți ce se petrece în universul Dune, care ar completa seria originală. Dar, înainte de asta, declară cei doi, în timp ce căutau prin documentele lui Frank Herbert au descoperit un seif ce conținea două „dischete” pe care se afla planul detaliat pentru viitoarea carte „Dune-7”. După ce au decis că aceste informații trebuie relatate în două romane, plus un volum suplimentar „The Road to Dune”, au scris alte șapte cărți, mai apoi urmând în 2006 să fie publicat „Hunters of Dune”.

Acțiunea prezentată în acestă carte are loc 3 ani după ce non-nava a evadat de pe planeta Canonicatului, la bordul acesteia aflându-se „ghola”-ul Duncan Idaho, comandantul militar Miles Teg și membra Bene Gesserit-ului, Sheena, ce are puterea de a controla viermii de nisip. Șapte dintre aceștia sunt și ei pe navă.
Printre cei 150 de refugiați de la bordul navei se află evreii salvați din ghiarele Onoratelor Matres și Maiestru Tleilaxu, Scytale, ce deține o capsula „nullentropă” în care se află material genetic prin intermediul căruia pot fi readuse la viață multe persolități importante întâlnite de cititor pâna acum.
Avem parte de un nou concept, „Oracolul timpului”, ce este înfățișat ca o prezență misterioasă foarte puternică ce, presupun că, va avea o importanță mai mare în cartea ce urmează.

Acest roman prezintă eforturile lui Duncan de a fugi de cei doi bătrâni care i se tot arătau în vise, acum văzându-i prin intermediul unei abilități de „preștiință” pe care o dezvoltă, și cele ale Murbellei care, ca nouă Maică Superioară ce a unit Bene Gesseritul și Onoratele Matres, încearcă să-și apere poporul de „Inamic”.

Când am început să citesc „Hunters of Dune” nu știam exact la ce să mă aștept, nefiind familiarizată cu modul de scriere al celor doi autori. Prin urmare, dacă pe parcursul cărții au fost făcute referir la altele scrise de cei doi nu am putut să le observ.
Cu toate astea, am fost mulțumită de faptul că nu am remarcat o schimbare foarte mare în modul în care este scrisă cartea (în afară de faptul că era în engleză, acestă carte neexistând în română).
Ce-i drept modul caracteristic al lui Frank Herbert ce ieșea în evidență prin abundența monologurilor interioare cu tentă filosofică, nu a fost la fel de prezent, dar per total tonul cărții a rămas la fel.
Având în vedere faptul că si capsula „nullentropă” își face apariția în „Canonicatul Dunei” era evident că multe dintre vechile personaje se vor întoarce. Pot spune că nu am văzut o schimbare majoră în personalitatea acestora, cum nu am observat diferențe nici la nivelul lui Dunca, al Sheenei și a lui Teg, unde ar fi fost mult mai ușor de remarcat, aceștia fiind în special în centrul atenției. Odată cu recrearea lui Paul și a tuturor celorlați, discrepanțele între personalități erau ușor de mascat datorită faptului că aceștia sunt înfățișați la o vârstă mult mai fragedă decât cum i-am intâlnit în cărțile precedente. Toate acestea fiind spuse, mi se pare că au exagerat cu modul în care este construit Baronul Harkoneen. Este de aștepat să iasă în evidență prin rautatea lui, și poate comportamentul să-i fie mai naiv decât al lui ca adult, dar sunt anumite momente în care motivele răutății lui nu există, această purtare fiind adesea ridicolă.

Am observat pe parcursul acestei cărți că cei doi autori au tendința de a se repeta, și de a da explicații care nu sunt necesare în care prezintă iar și iar anumite evenimente din cărțile trecute, dar având în vedere că între acestă carte și cea de dinaintea ei sunt 21 de ani putem spune că este acceptabil, poate chiar necesar pentru unii cititori. Din păcate am observat aceleași repetiții și de la un capitol la altul, de la un dialog la altul, destul de frecvent.
Un detaliu pe care autorii l-au omis este faptul că în „Canonicatul Dunei ” este menționat că non-navele au propriul lor sistem de navigare care nu necesită prestiință, lucru care este complet ignorat aici, o mare parte din firul narativ bazându-se pe faptul că celor de la bordul non-navei le lipsește această preștiință.
În continuare, această carte menține o notă de suspans, cititorul punându-și în continuare întrebări în legatură cu„ Inamicul”, indicii fiind presărate pe parcursul romanului, marea dezvăluire, care m-a luat de-a dreptul prin surprindere, fiind prezentă la final.
Pentru 500 de pagini, nu pot spune că acțiunea a avansat foarte mult, dar relația dintre personaje, da, pe când copiii „ghola” își refac vechile relații, prietenia dintre Miles și Duncan se dezvoltă cosiderabil. Ajungem să o cunoaștem mai bine și pe Sheena, accentul fiind pus până acum în special pe puterile ei. Totodată se conturează și conexiunea dintre Murbella și fiicele acesteia. Toate eceste relații vor da mai multă semnificație evenimentelor din cartea următoare.

Cu toate micile inconveniente pe care le-am întâlnit, această carte chiar mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam, și sunt destul de sigură că orice fan al seriei va fi bucuros să se reîntoarcă în universul „Dune”. Tot ce a adăugat acest volum poveștii am apreciat, iar finalul este de-a dreptul spectaculos.


nota 4/5



Poate vrei să citești și:

Comentarii