SANDWORMS OF DUNE-Recenzie carte


SANDWORMS OF DUNE-Recenzie carte



„Sandworms of Dune” este un roman ștințifico-fantastic, scris de Brian Herbert și Kevin J. Anderson, a doua carte din cele două scrise de ei pentru a finaliza seria originală „Dune” de Frank Herbert. La fel ca „Hunters of Dune”, este bazată pe o schiță lasată în urmă de Frank Herbert înainte de moartea sa.


Acțiunea acestei cărți se petrece la 20 de ani dupa evadarea non-navei de pe planeta canonicatului, pasagerii acesteia căutând în continuare o planetă care să le devină casă. Duncan încă își folosește preștiința pentru a nu fi prinși de cei doi bătrâni misterioși ce-i bântuie gândurile, acum știuți ca Omnius și Erasmus.
 Omnius este un robot înteligent ce a reușit să scape Jihadului Butlerian, un război împotriva mașinilor petrecut cu mii de ani în urmă, și care continuă să încerce să preia controlul Universului. Erasmus posedă, deasemeanea, inteligență artificială hrănindu-și mintea de-a lungul milenilor cu o mulțime de minți omenești pe carea le-a acumulat, scopul lui fiind înțelegerea speciei umane, cât și această iprevizibilitate ce caracterizează omul. Perechea deține o armată numereoasă de „dansatori-față” ce sunt deja infiltrați în toate grupările omenești rămase.

„Kralizec”-ul, „bătalia de la sfârșitul timpului”, se apropie într-o maniera iminentă, și are de a face cu găsirea „Kwisatz Haderach”-ului final.

Firul narativ al cărții gravitează în jurul faptului că în momentul de față există doi posibili „Kwisatz Haderach”, Paul, ghola-ul de pe non-novă, și Paolo, un alt ghola cu același materialul genetic, ce se află în posesia lui Omnius, și posibila bătălie dintre cei doi.
Cu toate că sfărșitul romanului anterior părea promițător datorită marii dezvăluiri cu care se sfârșește, această nouă carte nu intra direct în subiect, autorii decizând să nu se axeze pe principalul fir narativ și să se îndrepte direct spre punctul culminant în favoarea altor întâmplări ce nu sunt la fel de relevante și doar măresc numărul de pagini.

Având în vedere că multe elemente ale acestor două cărți sunt introduse de cei doi autori în seriile de cărți ce premerg saga originala, este greu de crezut că acesta este sfărșitul pe care Frank Herbert la vizualizat pentru „Dune”, dar nu vom putea știi niciodată.

Nu pot spune că această carte nu mi-a plăcut, la sfârșit am avut acea senzație de bine pe care ti-o dă sfârșitul fericit al unei cărți, și după ce am fost alături de aceste personaje pe parcursul a 8 volome pot spune că mă bucuram pentru ele, circumstanțele acestui deznodământ fiind din toate punctele de vedere mulțumitoare.

Totodată este de apreciat că acestă carte nu lasă nicio problemă apărută pe parcursul celorlalte precedente nerezolvată, având un sfârșit coclusiv, complex și ingenios și, din punctul meu de vedere, satisfăcător pentru ce-i ce l-au așteptat. Și acest roman a reușit să mă surprindă, la sfarsit urmând o dezvăluire și mai mare decât cea de la sfârșitul volumului „Hunters of Dune”.

Din păcate, am observat că există anumite discrepanțe între aceste două cărți ale lui Brian Herbert și Kevin J. Anderson și ideile din seria originală.
În primul rând,Frank Herbert s-a bazat tot timpul pe oglindirea și criticarea societații și a problemelor acesteia prin prezentarea efectelor pe care religia si modul de guvernare le au asupra Universului SF pe care l-a creat. Cei doi autori au preluat doar suprafața poveștii, adaptând personajele și evenimentele dar niciodată atingand profunzimea scrierilor originale.
În al doilea rând, povestea celor doi este construită mult mai mult după un tipar clasic, fiind bazată pe anumite clișee des întâlnite. Mi se pare că riscurile pe care și le-au asumat sunt minime, spre deosebire de Frank Herbert ce experimentează mult mai mult, de exemplu alegând să își omoare protagonistul la sfârșitul cărții a doua.

În concluzie, „Sandworms of Dune” nu este o carte rea și apreciez punctul în care a ajuns Universul Dune la finalul acesteia, poate doar este pusa în umbră prin comparația cu seria originală.


nota 3/5

Poate vrei să citești și:


Comentarii